WhatsApp icon Contact
ONTAPE

Verschillen Executive Assistant en Personal Assistant in 2023

25 augustus 2023 | door Bas Gofers

Hoewel de kernverantwoordelijken van een Executive Assistant (EA) en Personal Assistant (PA) vergelijkbaar zijn, zijn er veel verschillen op te noemen. Het grootste verschil is dat een EA met name werkt voor managers op een hoger niveau. Maar er zijn meer verschillen, zoals bijvoorbeeld andere werkzaamheden en een ander salaris. Dus wat als je tegelijkertijd vacatures vindt voor een Executive Assistant en Personal Assistant in je droombedrijf en je niet weet welke je moet kiezen? Hoe bepaal je dan welke functie het beste bij je past? Hier bespreken we alles over hoe de functies er in 2023 uitzien en wat de salarissen tegenwoordig zijn.

ONTAPE is gespecialiseerd in het bemiddelen van Assistants. De combinatie van 10 jaar ervaring binnen de branche met een netwerk van meer dan 3.000 professionele Assistants resulteert in veel geslaagde matches tussen bedrijven en Assistants. Ben je als bedrijf op zoek naar een ervaren high-end Assistant of ben je een Assistant die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Wat is een Executive Assistant?

Executive Assistant betekenis: een Executive Assistant is een administratieve professional op hoog niveau die zich primair richt op zakelijke taken. De Executive Assistant werkt meestal voor een bedrijf, waar ze een lid van het senior management ondersteunen, zoals de CEO. Je kan het ook CEO Assistant noemen. Het is hun taak om tijd vrij te maken voor de CEO’s, zodat ze zich kunnen concentreren op hun hoogste werk prioriteit.

Wat doet een Executive Assistant precies?

Om een Executive Assistant als uitstekend in zijn/haar werk te beschouwen, moeten ze blijk geven van extreme proactiviteit, doorzettingsvermogen en strategisch inzicht dat kansen zonder begeleiding vindt en benut. Een EA weet ook hoe operaties en auditsystemen moeten worden geoptimaliseerd om inefficiënties te identificeren en te elimineren. Elke Executive Assistant moet een goed begrip hebben van de doelstellingen van het bedrijf, de activiteiten in de sector en de afstemming tussen hun rol en de vervulling van deze zakelijke behoeften.

Voorbeelden van Executive Assistant werkzaamheden:

 • Strategische ondersteuning: een EA biedt vaak strategische ondersteuning aan leidinggevenden en executives. Dit kan betekenen dat ze betrokken zijn bij strategische initiatieven, het voorbereiden van beleidsdocumenten en het uitvoeren van onderzoek om de besluitvorming te ondersteunen.
  • Agendabeheer en planning: een EA is meestal verantwoordelijk voor het plannen van vergaderingen, afspraken en reizen voor executives op een hoog niveau, waarbij ze rekening moeten houden met strategische prioriteiten.
 • Relatiebeheer: een EA kan betrokken zijn bij het opbouwen en onderhouden van relaties met belangrijke stakeholders, zowel intern als extern.
 • Projectcoördinatie: EA’s kunnen betrokken zijn bij het coördineren van complexe projecten en initiatieven, waarbij ze verschillende teams en afdelingen moeten aansturen.
 • Analytische taken: EA’s kunnen verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en analyseren van gegevens om zakelijke beslissingen te onderbouwen.

Wat verdient een Executive Assistant in 2023?

Het salaris van een Executive Assistant hangt met name af van ervaring. De ervaring van een Executive Assistant wordt in het algemeen als volgt ingedeeld: Junior, Mid-level en Senior. Andere factoren die van invloed zijn, zijn de omvang van het bedrijf en de specifieke verantwoordelijkheden die bij de rol horen.

Wat verdient een Executive Assistant in opleiding?

Als Stagiair Executive Assistant kun je een vergoeding ontvangen in plaats van een vast salaris. Stages variëren in duur en vergoeding, maar een redelijke stagevergoeding ligt tussen de € 300,- en € 800,- per maand. Als Trainee Executive Assistant kun je doorgaans een iets hogere vergoeding verwachten dan een stagiair. Traineeships duren over het algemeen tussen de 6 maanden en 2 jaar en de vergoeding varieert tussen de € 1.000,- tot € 2.000,- per maand.

Wat verdient een Senior Executive Assistant?

Een Junior Executive Assistant verdient ongeveer € 30.000,- tot € 45.000,- per jaar, Mid-level Executive Assistant € 45.000,- tot € 60.000,- per jaar en Senior Executive Assistant € 60.000,- tot € 80.000,- of meer per jaar. Of een Senior meer dan € 80.000,- per jaar verdient, hangt met name af van de omvang van het bedrijf. Bij multinationals of topbedrijven met complexe structuren en veeleisende taken kunnen Senior Executive Assistants salarissen verwachten in het hogere bereik van € 80.000,- of meer per jaar.

Houd er rekening mee dat deze schattingen algemeen zijn en dat de werkelijke salarissen kunnen variëren op basis van specifieke omstandigheden. Naast het basissalaris kunnen Senior Executive Assistants ook profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, vakantiedagen, pensioenregelingen en andere voordelen. Het gemiddelde salaris van een Executive Assistant kan je hier vinden. Wil je als bedrijf een exacte salaris range weten die past bij jouw vacature? Of wil je als Executive Assistant weten hoeveel salaris je ongeveer kan vragen dat past bij je ervaring? Neem dan contact met ons op.

Wat is een Personal Assistant?

Personal Assistant betekenis: een Personal Assistant biedt administratieve ondersteuning aan individuen en soms aan het bredere team. Deze professionals helpen individuen en managers zich te concentreren op relevante kwesties en besluitvorming door een betere balans tussen werk en privéleven te creëren.

Wat doet een Personal Assistant precies?

De belangrijkste functie van een Personal Assistant is om de tijd van de manager vrij te maken om zich te concentreren op wat ze leuk vinden/willen doen en minder op wat ze niet willen doen. Het functieprofiel van een PA is afhankelijk van het specifieke bedrijf, maar is over het algemeen gericht op uitgebreide organisatorische ondersteuning aan meestal een individu. Bij noodzakelijke Personal Assistant competenties kan je denken aan multitasken, prioriteiten stellen, communicatieve vaardigheden, flexibiliteit en het vermogen om onder druk te werken.

Voorbeelden van Personal Assistant werkzaamheden:

 • Directe ondersteuning: een PA biedt voornamelijk directe ondersteuning aan een specifiek persoon, zoals een manager, ondernemer of hooggeplaatst individu.
 • Agendabeheer en planning: een PA is vaak verantwoordelijk voor het beheren van de dagelijkse agenda van hun toegewezen persoon, inclusief het plannen van vergaderingen, afspraken en reizen.
 • Communicatie: PA’s beheren vaak de inkomende en uitgaande communicatie namens hun toegewezen persoon, inclusief e-mails en telefoontjes.
 • Persoonlijke taken: PA’s kunnen ook betrokken zijn bij persoonlijke taken en verzoeken van hun toegewezen persoon, zoals het regelen van persoonlijke afspraken en reserveringen.
 • Administratieve ondersteuning: PA’s kunnen betrokken zijn bij diverse administratieve taken, zoals het bijhouden van bestellingen, beheren van kantoorbenodigdheden en het verwerken van onkosten.
 • Operationele taken: PA’s kunnen zich meer richten op het operationele aspect van de rol, zoals het zorgen voor een georganiseerde werkomgeving en het oplossen van dagelijkse problemen.

Wat verdient een Personal Assistant in 2023?

Ook bij een Personal Assistant hangt het salaris met name af van ervaring, waarbij je de niveaus in ervaring weer op dezelfde manier kan indelen: Junior, Mid-level en Senior. Een Junior Personal Assistant verdient ongeveer € 25.000,- tot € 35.000,- per jaar, een Mid-level Personal Assistant € 35.000,- tot € 50.000,- per jaar en een Senior Personal Assistant € 50.000,- tot € 70.000,- of meer per jaar. Het gemiddelde salaris van een Personal Assistant kan je hier vinden. Wil je als bedrijf een exacte salaris range weten die past bij jouw vacature? Of wil je als Personal Assistant weten hoeveel salaris je ongeveer kan vragen dat past bij je ervaring? Neem dan contact met ons op.

Hoe word je Executive Assistant of Personal Assistant?

Er zijn meerdere stappen die je kunt ondernemen om een succesvolle Executive Assistant of Personal Assistant te worden. Wij hebben de belangrijkste 5 stappen op een rijtje gezet:

 1. Opleiding en voorbereiding: hoewel er geen specifieke vereiste opleiding is om een Executive Assistant te worden, kan het nuttig zijn om een relevante opleiding te volgen. Veel Executive Assistants hebben een diploma in secretariële studies, office management, bedrijfsadministratie of een vergelijkbare discipline. Deze opleidingen kunnen je helpen om de basisvaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de rol.
 2. Ontwikkel je vaardigheden: Executive Assistants moeten over een breed scala aan vaardigheden beschikken, waaronder uitstekende organisatorische, communicatieve en multitasking-vaardigheden. Ze moeten ook bekend zijn met kantoorsoftware, agenda- en planningshulpmiddelen en communicatietechnologieën. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is essentieel.
 3. Werkervaring opbouwen: het opdoen van relevante werkervaring is cruciaal om te kunnen solliciteren naar functies als Executive Assistant. Je kunt beginnen met stages, administratieve functies of junior ondersteunende rollen om ervaring op te doen in kantooromgevingen.
 4. Netwerken: bouw contacten op in de zakelijke wereld en secretariële gemeenschap. Dit kan je helpen om in contact te komen met potentiële werkgevers en kansen te ontdekken in de rol van Executive Assistant.
 5. Specialisatie en bijscholing: naarmate je meer ervaring opdoet, kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in bepaalde sectoren, zoals financiën, gezondheidszorg of technologie. Bijscholing en training in specifieke tools en softwarepakketten kunnen ook je waarde vergroten.

Dus wat zijn de verschillen tussen een Executive Assistant en Personal Assistant?

Het belangrijkste verschil tussen een Executive Assistant en een Personal Assistant ligt in hun verantwoordelijkheden. Een Executive Assistant werkt bijvoorbeeld met managers op een hoog niveau binnen een bedrijf, zoals de CEO, bedrijfsleiders en hoger management. De Personal Assistant werkt daarentegen voor bijvoorbeeld ondernemers en andere individuen zoals beroemdheden. 

Een Personal Assistant focust meer op operationele ondersteuning, zoals administratie en de telefoon opnemen. Daarnaast kan je denken aan het managen van privé zaken zoals bijvoorbeeld vakanties, verzekeringen van een wagenpark of onderhoud van een boot. Een Executive Assistant is ook hands-on in projectmanagement die complexe vraagstukken kan oppakken, een rol die ze effectief spelen, waardoor ze meer een zakenpartner worden. De EA kent ook de doelstellingen van het bedrijf en beslist namens de CEO, wat een PA niet kan doen. Een Executive Assistant verdient een hoger salaris dan een Personal Assistant en dit is te verklaren door de verschillen tussen strategische en operationele ondersteuning van beide functies. 

Terwijl de rollen verschillend zijn, moeten we opmerken dat de Executive en Personal Assistants veel overeenkomsten hebben. Beide functies vereisen vergelijkbare vaardigheden, zoals bijvoorbeeld superieure organisatorische vaardigheden, kennis van veel gebruikte kantoorsoftware, complexe interpersoonlijke vaardigheden en betrouwbaarheid. Beide medewerkers zijn er om tijd te besparen voor de persoon voor wie ze werken door gedelegeerde taken op zich te nemen.

Assistants: op zoek naar een nieuwe baan als Executive Assistant of Personal Assistant?

Wil je ondersteuning in jouw keuze tussen Executive Assistant of Personal Assistant? Of ben je er al uit, maar kan je hulp gebruiken met jouw zoektocht? Lees hier meer over onze werkwijze of neem direct contact met ons op voor een gesprek, zodat jij de baan vindt die je gelukkig maakt.

Bedrijven: zoek je een Executive Assistant of Personal Assistant? En misschien wel met spoed?

Ben je er nog niet uit of je een Executive Assistant of Personal Assistant zoekt? Of weet je het al en heb je zelf met spoed een Assistant nodig? Lees hier meer over onze werkwijze of neem direct contact met ons op voor een gesprek.

Nieuwsbrief

De nieuwste vacatures als eerste in jouw mailbox?

Schrijf je in
Mail icon

Contact

Wij helpen je graag!

Sparren over jouw volgende stap? Of op zoek naar talent voor je organisatie? We gaan graag met je in gesprek

Arrow iconContact