WhatsApp icon Contact
ONTAPE

Office Manager: Betekenis, Taken en Salaris in 2024

Author icon

Een Office Manager is een ervaren professional die de verantwoordelijkheid neemt over de werkomgeving op kantoor, zodat de overige medewerkers hun tijd volledig kunnen investeren in hun eigen werkzaamheden. Voorbeelden van taken zijn: personeelsondersteuning, administratie en klantenservice. Salarissen voor een Junior beginnen vanaf € 2.000,- en kunnen bij een Senior oplopen tot meer dan € 6.000,- per maand.

Alle informatie in dit artikel is gebaseerd op de ervaringen van Bas Gofers: Eigenaar van ONTAPE. Met meer dan 10 jaar ervaring heeft Bas Gofers 100+ Office Managers succesvol geplaatst. Ben je als bedrijf op zoek naar een ervaren Office Manager of ben je een Office Manager die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact op.

Wat is een Office Manager?

Office Manager betekenis: De Office Manager is verantwoordelijk voor het beheren van een goed georganiseerde werkomgeving op kantoor. Het is hun taak om alle medewerkers te ontzorgen, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun eigen werkzaamheden om deze goed te kunnen uitvoeren. Simpel gezegd betekent Office manager: ‘’Manager van het kantoor’’.

Wat doet een Office Manager precies?

De Office Manager vervult een breed scala aan werkzaamheden om ervoor te zorgen dat een kantoor efficiënt functioneert. Er is geen standaard Office Manager functieomschrijving, omdat deze altijd afhangt van de behoeften van een bedrijf. Om toch een goed beeld te kunnen schetsen, zijn de meest voorkomende Office Manager werkzaamheden hieronder opgesteld.

Voorbeelden van Office Manager taken:

 • Administratieve ondersteuning: beheren van agenda, e-mail, telefoon en het organiseren van vergaderingen.
 • Facilitaire ondersteuning: beheren van kantoorfaciliteiten, zoals bijvoorbeeld het bestellen van kantoorbenodigdheden, onderhouden van computers en het organiseren van schoonmaak en beveiliging.
 • Personeelsadministratie: assisteren bij recruitment, inwerken van nieuwe medewerkers en bijhouden van personeelsadministratie.
 • Opstellen van facturen: facturatie en verwerken van betalingen.
 • Projectondersteuning: ondersteunen van projecten door planningen te maken.
 • Klantenservice: functioneren als eerste aanspreekpunt voor externe contacten, zoals bijvoorbeeld klanten en leveranciers.
Bedrijven Op zoek naar een Office Manager?

Benieuwd welke Office Managers wij per direct beschikbaar hebben? Neem dan contact op.

Contact opnemen
Office Manager

Office Manager salaris in 2024

Wat verdient een Office Manager in 2024? Het salaris hangt vooral af van ervaring en de omvang van het bedrijf. De ervaring van een Office Manager kan worden ingedeeld in een Junior of Senior.

Wat verdient een Junior Office Manager?

Een Junior Office Manager salaris ligt tussen de € 2.000,- en € 3.000,- per maand.

Wat verdient een Senior Office Manager?

Een Senior Office Manager kan een aanzienlijk hoger salaris verwachten dan een Junior Office Manager. Dit heeft vooral te maken met het verschil in ervaring met organiseren en leiding geven. Het Senior Office Manager salaris ligt tussen de € 3.000,- en € 6.000,- per maand. Hoe groter de omvang van het bedrijf, hoe hoger het salaris van een Senior. Bij topbedrijven met veeleisende taken kunnen Senior Office Managers een hoger salaris verwachten dan € 6.000,- per maand.

Deze salarisindicaties zijn gebaseerd op onze eigen ervaring door het veelvuldig plaatsen van Office Manager bij onze klanten. Het gemiddelde Office Manager salaris kan je vinden bij bijvoorbeeld Jooble of Glassdoor. Naast het basissalaris kunnen Senior Office Managers ook profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, vakantiedagen, pensioenregelingen en andere voordelen. Wil je als bedrijf een exacte salaris range weten die past bij jouw vacature? Of wil je als Office Manager weten hoeveel salaris je ongeveer kan vragen dat past bij je ervaring? Neem dan contact op.

Office Managers Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben je benieuwd welke vacatures wij beschikbaar hebben? Neem dan contact op.

Contact opnemen
Office Manager

Wat maakt een goede Office Manager?

Een goede Office Manager bezit meerdere competenties en vaardigheden die hen in staat stellen om een breed takenpakket aan te kunnen. Een ervaren en goede Office Manager heeft een groot netwerk en heeft daarom vaak doorgroeimogelijkheden. Soms zie je Office Managers doorgroeien naar bijvoorbeeld Projectmanager of Directiesecretaris. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden:

 1. Multitasking: Office Managers moeten in staat zijn om meerdere werkzaamheden tegelijk uit te kunnen voeren. Dit vereist sterke organisatorische skills waarbij gestructureerd gewerkt moet worden.
 2. Communicatie: er moet regelmatig gecommuniceerd worden met meerdere stakeholders, zoals medewerkers, leidinggevenden, klanten en leveranciers. Het is handig als een Office Manager zowel verbaal als schriftelijk sterk is en ook klantgericht.
 3. Technologische affiniteit: een Office Manager hoeft geen Developer te zijn, maar het is wel handig als ze bekend zijn met verschillende software en tools die gebruikt worden in kantooromgevingen. Als er iets kapot gaat of een licentie niet werkt, dan moet de Office Manager dit snel kunnen oplossen.
 4. Problemen oplossen: elke dag heeft nieuwe uitdagingen en dat betekent dat een goede Office Manager kan denken in oplossingen en vooral niet in problemen. Een flexibele houding met een groot aanpassingsvermogen is hierbij zeer handig.
 5. Betrouwbaarheid: een Office Manager beschikt over veel gevoelige informatie en moet weten welke informatie wel en niet gedeeld kan worden.

Office Manager opleiding

Als je Office Manager wilt worden, zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. De volgende 3 opleidingen worden over het algemeen het meest gekozen:

 1. MBO Office Management: de Office Manager opleiding MBO is een middelbare beroepsopleiding op niveau 3 of 4 die zich richt op het ontwikkelen van praktische werkzaamheden op het gebied van administratie en organisatie.
 2. HBO Office Management: de Office Manager opleiding HBO wordt aangeboden door hogescholen en bieden meer variatie aan dan de MBO-opleidingen. Studenten leren hier niet alleen over praktische vaardigheden, maar ook over bedrijfskunde, leiderschap en strategisch management.
 3. Office Manager cursus: als je geen lange opleiding wilt volgen van 3 tot 4 jaar, dan zou je kunnen kiezen voor een Office Manager cursus. Deze duren meestal tussen de 6 en 12 maanden

Office Manager vacatures

ONTAPE is gespecialiseerd in het bemiddelen van Office Managers. Wij hebben een netwerk van meer dan 3.000 Office Managers die we snel kunnen plaatsen bij hoge urgentie. Wij plaatsen per klant meerdere Office Managers en zijn actief in heel Nederland. Er staan meerdere Office Manager vacatures bij ons open en naast loondienst zijn er andere opties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan opdrachten als Interim Office Manager of Freelance Office Manager. Heb je vragen over onze vacatures? Neem dan contact op.

Veelgestelde vragen

Wat verdient een MBO Office Manager? Voor een MBO Office Manager moet je denken aan een startsalaris van € 2.000 tot € 3.000 bruto per maand.
Wat verdient een HBO Office Manager? Voor een HBO Office Manager moet je denken aan een startsalaris van € 2.500 tot € 4.000 per maand. Met meer ervaring kan je denken aan € 5.000+ per maand.
Wat is het verschil tussen een Office Manager en Management Assistant? Het verschil tussen een Office Manager en Management Assistant zit hem vooral in de werkzaamheden. Zo richt een Office Manager zich met name op het kantoor en een Management Assistant ondersteunt het hogere management. Daarnaast heeft een Management Assistant vaak een hogere opleiding wat nodig is vanwege de complexiteit van taken.
Is een Office Manager een Secretaresse? Nee, een Office Manager is geen Secretaresse. Een secretaresse richt zich vooral op administratie ondersteuning en een Office Manager heeft een breder scale aan verantwoordelijkheden en kan een leidinggevende rol hebben.