Solliciteren anno 2025: authentiek zijn in een wereld vol AI
Solliciteren is al lang niet meer wat het ooit is geweest. In 2025 is je cv eigenlijk slechts het startpunt, maar het is zeker niet meer het enige dat belangrijk is. Tegenwoordig screent AI je profiel al voordat er überhaupt mensen aan te pas komen, en je online aanwezigheid op bijvoorbeeld LinkedIn zegt al meer dan je motivatiebrief.
Maar hoe laat jij je unieke zelf zien in een wereld waar algoritmes het eerste oordeel al klaar hebben liggen?
1. AI als eerste recruiter
Steeds meer bedrijven gebruiken geautomatiseerde (pre)selectietools. Sterker nog, zo ongeveer 90% van de grote organisaties waar jij wellicht solliciteert, laat jouw cv eerst door een AI filteren voordat een recruiter ook maar een oog op je profiel werpt.
Dus, wat kan jij met deze informatie? Dat je cv niet alleen strak moet zijn, maar ook goed gestructureerd en zoekmachineproof. Gebruik dus herkenbare functietitels en relevante woorden uit de vacature.
2. Met een eigen persoonlijkheid win je terrein
Natuurlijk, je skills zijn superbelangrijk. Maar wat minstens zo zwaar weegt in 2025? Je persoonlijkheid! Werkgevers zijn steeds meer op zoek naar mensen die passen bij het team, de cultuur en de waarden van een organisatie.
Dat betekent dat soft skills steeds zwaarder gaan wegen. Empathie, creativiteit en aanpassingsvermogen zullen steeds vaker het verschil maken. Het is dus verstandig om in je sollicitatieverhaal ook jouw persoonlijke drijfveren en werkstijl mee te nemen. Want uiteindelijk wil niemand een cv, ze willen een collega.
3. Online zichtbaarheid = je nieuwe portfolio
Wat zien recruiters als ze jouw naam googelen? Waarschijnlijk je LinkedIn-, Instagram-, Facebook- of misschien zelfs wel je TikTok-profiel. Let dus op: online aanwezigheid is je digitale visitekaartje. Deze profielen kunnen allemaal bijdragen aan jouw kans bij een organisatie. Denk dus na over wat je post en hoe jij jezelf wilt presenteren. Laat dus online zien wie je bent, wat je kunt en waar je voor staat! Dan heb je vaak al een streepje voor. Pro tip: zorg dat je LinkedIn up-to-date is, en laat op social media ook af en toe je vakinhoudelijke kant zien. You never know who is watching!
4. Solliciteren = net daten
Swipen door vacatures, automatische standaardreacties, en ja, ook ghosting. Het lijkt soms net op Tinder. Maar achter elke vacature zit nog steeds een mens die op zoek is naar de juiste klik.
En net als bij daten geldt: het moet van beide kanten goed voelen. Solliciteer dus niet alleen omdat je het gevoel hebt dat het ‘moet’, maar omdat je écht enthousiast bent over de organisatie of rol. Dit zullen ze echt merken, en jij verdient een plek waar je kunt groeien én jezelf kunt zijn.
Afsluiting
Solliciteren in 2025 vraagt dus om een mix van digitale slimheid en menselijke echtheid. Je hoeft geen digitale expert te zijn, of alles te weten van AI, maar je moet wél weten hoe je jezelf overtuigend en oprecht presenteert in een digitale wereld. En onthoud: algoritmes herkennen misschien je cv, maar mensen kiezen jou om wie je bent.