WhatsApp icon Contact
ONTAPE

Executive Assistant: Betekenis, Taken en Salaris in 2024

Author icon

Een Executive Assistant (EA) is een ervaren en gedreven professional die het Senior Management ondersteunt. Dit gaat vaak om ondersteuning van Executives binnen een groot bedrijf. Je kan hierbij denken aan CEO’s, Managing Directors of het volledige MT. Voorbeelden van taken zijn: agendabeheer, relatiebeheer, internationale reizen organiseren en projectmanagement. Salarissen beginnen vanaf € 30.000,- en kunnen oplopen tot € 120.000,- of meer per jaar. Dit is afhankelijk van ervaring. 

ONTAPE is gespecialiseerd in het bemiddelen van Assistants. De combinatie van 10 jaar ervaring binnen de branche met een netwerk van meer dan 3.000 professionele Assistants resulteert in veel geslaagde matches tussen bedrijven en Assistants. Ben je als bedrijf op zoek naar een ervaren high-end Assistant of ben je een Assistant die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact op.

Wat is een Executive Assistant?

Executive Assistant betekenis: een Executive Assistant is de strategische sparringpartner van een Executive, zoals een CEO. Je kan het ook wel CEO Assistant noemen. Het is hun taak om tijd vrij te maken voor de CEO’s, zodat ze zich kunnen concentreren op hun hoogste prioriteiten.​​​​​​

Wat doet een Executive Assistant precies?

De Executive Assistant is het eerste aanspreekpunt van de Executive en vervangt deze persoon in het geval van afwezigheid. De EA is hoogopgeleid, proactief en zelfstandig. Een EA werkt samen met de Executive en staat continu in contact met andere afdelingen binnen het bedrijf. Zo worden projecten zelfstandig opgepakt in samenwerking met afdelingen, zoals marketing, sales en logistiek.

Voorbeelden van Executive Assistant werkzaamheden:

  • Strategische ondersteuning: een EA biedt vaak strategische ondersteuning aan leidinggevenden en executives. Dit kan betekenen dat ze betrokken zijn bij strategische initiatieven, het voorbereiden van beleidsdocumenten en het uitvoeren van onderzoek om de besluitvorming te ondersteunen.
  • Agendabeheer en planning: een EA is meestal verantwoordelijk voor het plannen van vergaderingen, afspraken en reizen voor executives op een hoog niveau, waarbij ze rekening moeten houden met strategische prioriteiten.
  • Relatiebeheer: een EA kan betrokken zijn bij het opbouwen en onderhouden van relaties met belangrijke stakeholders, zowel intern als extern.
  • Projectcoördinatie: EA’s kunnen betrokken zijn bij het coördineren van complexe projecten en initiatieven, waarbij ze verschillende teams en afdelingen moeten aansturen.
  • Analytische taken: EA’s kunnen verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en analyseren van gegevens om zakelijke beslissingen te onderbouwen.
Bedrijven Op zoek naar een Executive Assistant?

Benieuwd welke Executive Assistants wij per direct beschikbaar hebben? Neem dan contact op.

Contact opnemen
Executive Assistant

Executive Assistant salaris 2024

Wat verdient een Executive Assistant in 2024? Het salaris van een Executive Assistant hangt met name af van ervaring. De ervaring van een Executive Assistant wordt in het algemeen als volgt ingedeeld: Junior, Mid-level en Senior. Andere factoren die van invloed zijn, is de omvang van het bedrijf en de specifieke verantwoordelijkheden die bij de rol horen.

Wat verdient een Executive Assistant in opleiding?

Als Stagiair Executive Assistant kun je een vergoeding ontvangen in plaats van een vast salaris. Stages variëren in duur en vergoeding, maar een redelijke stagevergoeding ligt tussen de € 300,- en € 800,- per maand. Als Trainee Executive Assistant kun je doorgaans een iets hogere vergoeding verwachten dan een stagiair. Traineeships duren over het algemeen tussen de 6 maanden en 2 jaar en de vergoeding varieert tussen de € 1.000,- tot € 2.000,- per maand.

Wat verdient een Senior Executive Assistant?

Een Junior Executive Assistant verdient ongeveer € 30.000,- tot € 45.000,- per jaar, Mid-level Executive Assistant € 45.000,- tot € 60.000,- per jaar en Senior Executive Assistant € 60.000,- tot € 120.000,- of meer per jaar. Of een Senior meer dan € 120.000,- per jaar verdient, hangt met name af van de omvang van het bedrijf. Bij multinationals of topbedrijven met complexe structuren en veeleisende taken kunnen Senior Executive Assistants salarissen verwachten in het hogere bereik van € 120.000,- of meer per jaar.

Houd er rekening mee dat deze schattingen algemeen zijn en dat de werkelijke salarissen kunnen variëren op basis van specifieke omstandigheden. Naast het basissalaris kunnen Senior Executive Assistants ook profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonussen, vakantiedagen, pensioenregelingen en andere voordelen. Het gemiddelde Executive Assistant salaris kan je vinden bij bijvoorbeeld Jooble of Glassdoor. Wil je als bedrijf een exacte salaris range weten die past bij jouw vacature? Of wil je als Executive Assistant weten hoeveel salaris je ongeveer kan vragen dat past bij je ervaring? Neem dan contact op.

Executive Assistants Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben je benieuwd welke vacatures wij beschikbaar hebben? Neem dan contact op.

Contact opnemen
Executive assistant

Hoe word je Executive Assistant?

Er zijn meerdere stappen die je kunt ondernemen om een succesvolle Executive Assistant te worden. Wij hebben de belangrijkste 5 stappen op een rijtje gezet:

  1. Executive Assistant opleiding: Veel Executive Assistants hebben een diploma in secretariële studies, office management, of bedrijfsadministratie. Deze opleidingen kunnen je helpen om de basisvaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor de rol en zijn vaak voldoende. Mocht je een specifieke Executive Assistant opleiding willen volgen, dan kan dit bijvoorbeeld bij Secretary Management Institute.
  2. Ontwikkel je vaardigheden: Executive Assistants moeten over een breed scala aan vaardigheden beschikken, waaronder uitstekende organisatorische, communicatieve en multitasking-vaardigheden. Ze moeten ook bekend zijn met kantoorsoftware, agenda- en planningshulpmiddelen en communicatietechnologieën. Het ontwikkelen van deze vaardigheden is essentieel.
  3. Werkervaring opbouwen: het opdoen van relevante werkervaring is cruciaal om te kunnen solliciteren naar functies als Executive Assistant. Je kunt beginnen met stages, administratieve functies of junior ondersteunende rollen om ervaring op te doen in kantooromgevingen.
  4. Netwerken: bouw contacten op in de zakelijke wereld en secretariële gemeenschap. Dit kan je helpen om in contact te komen met potentiële werkgevers en kansen te ontdekken in de rol van Executive Assistant.
  5. Specialisatie en bijscholing: naarmate je meer ervaring opdoet, kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in bepaalde sectoren, zoals financiën, gezondheidszorg of technologie. Bijscholing en training in specifieke tools en softwarepakketten kunnen ook je waarde vergroten.

Wat zijn de verschillen tussen een Executive Assistant, Personal Assistant en Management Assistant?

Het belangrijkste verschil tussen een Executive Assistant en een Personal Assistant ligt in hun verantwoordelijkheden. Een Executive Assistant werkt bijvoorbeeld met managers op een hoog niveau binnen een bedrijf, zoals de CEO, bedrijfsleiders en hoger management. De Personal Assistant werkt daarentegen voor bijvoorbeeld ondernemers en andere individuen zoals beroemdheden. Een Management Assistant werkt voor een lager niveau management dan een Executive Assistant.

Executive Assistant vacatures

ONTAPE is gespecialiseerd in het bemiddelen van Executive Assistants. Wij hebben een netwerk van meer dan 3.000 Assistants die we snel kunnen plaatsen bij hoge urgentie. Wij plaatsen per klant meerdere Executive Assistants en zijn actief in heel Nederland. Er staan meerdere Executive Assistant vacatures bij ons open. Heb je vragen over onze vacatures? Neem dan contact op.

Veelgestelde vragen

Wat is een goede Executive Assistant? Een goede Executive Assistant (EA) is iemand die uitblinkt in verschillende vaardigheden en eigenschappen die cruciaal zijn voor het effectief ondersteunen van leidinggevenden en executives. Een goede EA past zich aan de specifieke behoeften van de executives en het bedrijf aan en draagt bij aan de efficiëntie, productiviteit en succes van het managementteam
Wat houdt Executive in? Het woord "Executive" verwijst naar iemand in een leidinggevende, uitvoerende of hogere managementpositie binnen een organisatie. Een "executive" is doorgaans verantwoordelijk voor het nemen van strategische beslissingen, het beheren van teams, het sturen van bedrijfsactiviteiten en het zorgen voor het behalen van organisatiedoelen.
Is er een HBO opleiding voor Executive Assistant? In Nederland is er geen specifieke HBO-opleiding die direct gericht is op het opleiden van Executive Assistants. Er zijn wel verschillende relevante opleidingen op HBO-niveau die je kunnen helpen met de ontwikkeling van de juiste vaardigheden. Concrete opleidingen zijn: HBO Office Management, HBO Secretarieel Management, HBO Business Administration, HBO Managementassistent en HBO Communicatie.