WhatsApp icon Contact
ONTAPE

Flirt jij wel eens met de gedachten om je vaste baan te verlaten en als freelance Assistant aan de slag te gaan?

Author icon

Heb je altijd al willen weten of het iets voor jou is om als freelancer aan de slag te gaan? Wij helpen je graag om meer te leren over het werk als freelance Assistant. Het is een feit dat er een wezenlijk verschil is tussen een werknemer met een vast contract en een freelancer, maar hoe weet je nu of je klaar bent om de stap te zetten om als zelfstandige verder te gaan?

We hebben een bezoek gebracht aan Samantha Zwart, die werkzaam is als Interim Executive Assistant bij een van ’s werelds grootste consultancybureaus, BCG. We hebben haar een aantal vragen mogen stellen over haar werk en hoe het écht is om als freelancer aan de slag te gaan.

Benieuwd naar de ervaringen van Samantha? Lees dan snel verder!

1. Wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn als Interim Executive Assistant?

“Je moet heel secuur, loyaal en punctueel zijn. Echt on top of business, je kunt geen dingen missen of over het hoofd zien. Je moet erg bewust zijn van wat je aan het doen bent en scherp zijn is een must.

Andere belangrijke eigenschappen die echt belangrijk zijn als interim-kracht is de ervaring, zelfverzekerdheid en het feit dat je niet zoekende of twijfelachtig bent.”

2. Wat is de moeilijkste situatie die je op je werk hebt meegemaakt?

“Ik heb een keer gehad dat een MDP met spoed naar Saudi-Arabië moest, maar het visum te laat binnen zou komen. Er zijn niet veel zaken die me nog veel stress opleveren, van 120 openstaande mails kijk ik niet meer gek op, maar als het dreigt dat bijvoorbeeld een van de MDP’s niet kan vliegen voor een belangrijke afspraak neemt de stress wel toe.

3. Wat onderscheidt een Interim Assistant van een vaste Assistant?

“Het verschil zit hem in het feit dat je als interim-kracht altijd iets meer gebrand bent op de outcome. Er hangt meer drang om jezelf te bewijzen dan bij de Assistants die in loondienst zijn.

Daarbij vind Ik dat je als Interim Assistant altijd aan moet staan. Het is belangrijk te weten dat je heel het onboardingproces zelf moet kunnen doen. Daarbij is het ontzettend belangrijk dat je al over veel ervaring en kennis beschikt. Je moet eigenlijk 10 jaar ervaring hebben als vaste kracht om echt te excelleren als interim-kracht."

4. Hoe blijf je jezelf ontwikkelen en blijf je relevant in je rol als Executive Assistant?

“Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de marktbewegingen. Het is zeker relevant om erachter te komen of je graag opereert in een specifieke sector of dit juist breed wil houden.

Het toffe bij BCG is dat ik me hier ook altijd kan ontwikkelen, zo doe ik geregeld mee aan een trainingsprogramma. Daarbij word je op basis van je kwaliteiten ook gevraagd taken te vervullen, zo ben ik nu bijvoorbeeld specialist op topics als travel. Laatst zijn we overgegaan naar een nieuw systeem en daar mag ik dan ook trainingen in geven.

Het is ook deels een kwestie van taken naar je toe te trekken, de waardering komt daar ook van terug.”

Executive Assistants Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben je benieuwd welke vacatures wij beschikbaar hebben? Neem dan contact op.

Contact opnemen
Executive assistant

5. Hoe zorg je voor een goede balans tussen je werk als Interim Executive Assistant en je persoonlijke leven? Zijn er specifieke strategieën die je gebruikt om stress te verminderen en productiviteit te bevorderen?

“Ik kan zelf die schakeling goed maken, ik weet inmiddels wanneer ik mijn werk neer kan leggen. Je balans tussen werk en privé moet je zelf goed in de gaten houden, je kan bij BCG 24/7 werken en je moet dan wel waken voor je eigen tijd. Kleine dingen die hierbij helpen zijn het uitzetten van notificaties en niet meer reageren na een bepaalde tijd. Werk blijft binnenstromen, dus je moet goed voor jezelf die streep trekken en zeggen; het wacht tot maandag. Ook hier geldt dat ervaring inzicht biedt in wat je kan laten liggen. “

Waar trek je de grens?

“Alles wat echt spoed heeft voor partners moet af en is gewoon noodzakelijk om af te werken. De rest verschuift anders echt over het weekend. Je moet streng zijn, waken voor je tijd en grenzen trekken.”Wat verdient een Senior Executive Assistant?”

6. In een rol als Executive Assistant is vertrouwelijkheid vaak van groot belang. Hoe ga je om met de uitdagingen van vertrouwelijkheid in je werk bij BCG?

“Ik ervaar dit niet als uitdagingen, alles wat we hier doen is vertrouwelijk, dit voelt als een tweede natuur.”

7. Je staat als freelancer ingeschreven, wat komt hierbij kijken en welke zaken vallen mee of tegen?

“Je bent zelf het uithangbord van je eigen bedrijf. Je bent zelfstandig en compleet verantwoordelijk voor je prestaties, opdrachten en reputatie.

Ik heb de stap genomen, omdat mijn man tegen mij zei: “Je werkt elke week over, maar krijgt het nooit uitbetaald.” Je krijgt als Interimmer gewoon meer waardering voor het extra werk dat je doet.”

8. Welke tip zou je meegeven aan Assistants die overwegen om te gaan freelancen & hoe ervaar je het samenwerken met een bureau als ONTAPE?

“Onderschat het niet, je moet er niet te makkelijk over denken. Je moet jezelf altijd bewijzen, in loondienst blijft dat anders. Ook moet je niet gaan freelancen omdat je bijvoorbeeld denkt dat je altijd op vakantie kan, je moet echt de juiste redenen hebben.

Je moet het zeker wel doen wanneer je snel verveeld raakt bij de organisatie waar je in loondienst bent, meer in je mars hebt en veel houdt van afwisseling. Ook als je meer uitdaging zoekt en meer van jezelf wilt laten zien, kan het heel positief zijn om als freelancer te starten.

Verder ervaar ik het werken via ONTAPE (een bureau) heel positief, ik werk al erg lang samen met Bas en dat heb ik altijd als heel prettig ervaren. De contracten zijn altijd in orde en het biedt een stuk rust.”

 

Wil jij ook graag kijken wat de mogelijkheden voor jou zijn om aan de slag te gaan als freelance Assistant via ONTAPE? Neem dan contact op!

Veelgestelde vragen

Wat is een goede Executive Assistant? Een goede Executive Assistant (EA) is iemand die uitblinkt in verschillende vaardigheden en eigenschappen die cruciaal zijn voor het effectief ondersteunen van leidinggevenden en executives. Een goede EA past zich aan de specifieke behoeften van de executives en het bedrijf aan en draagt bij aan de efficiëntie, productiviteit en succes van het managementteam
Wat houdt Executive in? Het woord "Executive" verwijst naar iemand in een leidinggevende, uitvoerende of hogere managementpositie binnen een organisatie. Een "executive" is doorgaans verantwoordelijk voor het nemen van strategische beslissingen, het beheren van teams, het sturen van bedrijfsactiviteiten en het zorgen voor het behalen van organisatiedoelen.
Is er een HBO opleiding voor Executive Assistant? In Nederland is er geen specifieke HBO-opleiding die direct gericht is op het opleiden van Executive Assistants. Er zijn wel verschillende relevante opleidingen op HBO-niveau die je kunnen helpen met de ontwikkeling van de juiste vaardigheden. Concrete opleidingen zijn: HBO Office Management, HBO Secretarieel Management, HBO Business Administration, HBO Managementassistent en HBO Communicatie.